Teknik analizin piyasalarda yaygınlaşması ile birlikte kullanılan ilk ve temel indikatörler hareketli ortalamalar olmuştur. Fiyat verisinin zig zaglar çizerek yatırımcıya yanlış kararlar aldırma problemine çözüm olarak fiyat serisini yumuşatma ve hareketlerini daha anlamlı hale getirme çabası hareketli ortalamaların çıkış nedenlerindendir. Fakat bu çabalar hareketli ortalamaların fiyatı takip etmesi nedeniyle gecikmelere sebep olmuştur. Bu problemlerin üstesinden gelebilmek adına; başta sadece BASİT yöntemlerle hesaplanan hareketli ortalamalar ÜSSEL, AĞIRLIKLI, ÜÇGENSEL... gibi farklı hareketli ortalama türleri geliştirilmiştir. GELENEKSEL olarak adlandırdığımız bu hareketli ortalamalar zamanla daha da geliştirilerek YENİ NESİL ortalamalara evrilmiştir.
Hareketli ortalamalardan bazıları önemli destek ve direnç seviyeleri oluşturur. Hatta tıpkı mıknatıslar gibi hareketli ortalamalar ve fiyatlar birbirini çeker ve hep tekrar buluşmaya çalışırlar. Bu durum, farklı yatırım stratejileri geliştirmek için hareketli ortalamalara geniş imkanlar sunmuştur.
Günümüzde kullanılan, MACD, Bollinger Bantları, MOST, CCI... gibi birçok indikatörün yapısında da doğrudan veya dolaylı olarak hareketli ortalamalar kullanılmıştır.
Bu eğitim kapsamında yatırımcılar, algoritmalara en temelden başlayarak doğrudan hareketli ortalamalarla ve dolaylı olarak farklı indikatörlerle stratejiler kurgulamayı öğrenecek ve algoritmalar oluşturabileceklerdir. Eğitim kapsamında anlatılan stratejilerle ilgili kalıp ve hazır indikatörler, sistemler, strateji dosyaları, robot örnekleri katılımcılarla paylaşılacaktır.
|